Tuesday, January 11, 2022

Öğrenim Kültürü

Bu blog yazımız ilk önce "Özel Ders Alanı" web sayfasında yayınlanmıştır. Orijinal yazıyı 👉👉 buradan 👈👈 da görebilirsiniz. 

👇👇👇

Öğrenim Kültürünü farklı açılardan birer girizgâh bularak değinmeye çalışacağım. Umarım faydalı olur.

Değerli arkadaşlar, 

Sanırım başlığı görünce sıradan bir yazı olarak düşüneceksiniz. Hak veriyorum. Ama ön yargılı olmamak öğrenmenin bir kültür haline gelmesi için ilk adımdır.

Ayrımcılığın insan hakları literatüründe büyük bir yaptırımı vardır ama anlaşılırlığı arttırabilmek için birkaç yerde doğu-batı, eğitimli-eğitimsiz ve tutarlı-tutarsız gibi karşıt kelimeleri karşılaştırma yapmak için kullanmam gerekecek. 

Öncelikle güzel ülkemizin eğitim kültürü sadece cumhuriyet tarihiyle kısıtlamamak gerekir. Sadece Osmanlı tarihiyle de kalmaz, atalarımız hangi yollardan geçtiyse oralardan kendilerine bir şeyler katarak ilerlemişler. Tabi olarak bu da bize bir tek yol ile öğrenmeyi değil, farklı yöntemlerle öğrenmeyi ve aynı zamanda öğretmeyi göstermiş. Tarihimizi her ne kadar bütün yönleriyle, iyisiyle-kötüsüyle, doğrusuyla-yanlışıyla, eskisiyle-yenisiyle öğrenemesek de bize kadar gelen kısmıyla bir kültür oluşmuştur. Sadece bize düşen en uygun olanı seçmek ve geliştirerek hayatımıza yön vermektir. 

Önyargılarınızı yıkmak kolay değildir, belki yıkamayabilirsiniz ama en azından önünüze set/baraj olmasını biraz olsun engelleyebilirsiniz. 

Öğrenim kültürünü oluşturabilmenin ilk iki adımı;

  • 1. Kendi ana dilinizi akıcı (native) olarak kullanmak için gayret etmek,
    (bunlara da sonra değiniriz.)
     
  • 2. Karşınızdakini önyargısız bir şekilde dinleyip anlayabilmektir.
    (türlü yöntemleri bulunmaktadır.) 

Bu blog yazısında sadece bir giriş mahiyetinde ele almış olduğum "Öğrenim Kültürü"nü farklı açılardan birer girizgâh bularak değinmeye çalışacağım. Umarım faydalı olur.

Saygılarımla.

No comments:

Post a Comment

Your comment will taken into consideration.